Energitirsdag arrangeres på Thon Hotel Arendal tirsdag 12. august fra 8.15 - 18.45.
08:15 - 09:00
Frokostmøte:
Flatt batteri for norsk batteriindustri?
Norge har lenge vært langt fremme i Europa innen etablering av battericelleproduksjon takket være tilgang på gode råvarer, kompetanse og tilgang på grønn energi. Men nå har svenske NorthVolt gått konkurs, og norske Freyr har lagt ned all satsing på battericelleproduksjon. Er det flatt batteri for norsk industri, eller kan vi fremdeles hevde oss? Hvor avhengige er vi av batterier? Er det like greit å importere fra Kina, eller spiller norsk batteriproduksjon en avgjørende rolle for forsyningssikkerhet, arbeidsplasser og innovasjonsevne?
Bli med på en engasjerende batteriprat der forskere, bransjeaktører, skeptikere og politikere deler sine perspektiver.
09:15 - 09:30
Akademisk kvarter:
Superledende kraft: Mer strøm, null tap, mindre plass
Kan superledende kabler revolusjonere Norges og Europas kraftnett? I EU-prosjektet SCARLET (Superconducting cables for sustainable energy transition) samarbeider femten partnere fra syv land, ledet av SINTEF Energi, for å utvikle kabler som muliggjør mer effektiv og rimeligere overføring av fornybar energi. Disse kablene har minimale energitap, er kompakte og har lav miljøpåvirkning sammenlignet med tradisjonelle løsninger. Bli med for å høre Marte Gammelsæter, som er prosjektleder, fortelle hvordan superledende teknologi kan forme fremtidens bærekraftige energisystem.
10:00 - 10:45
Sikker strømforsyning i en usikker verden
Hvordan kan vi sikre en robust strømforsyning i møte med ekstremvær, økende geopolitisk uro og mer sårbare forsyningskjeder? Vi presenterer nye analyser og verktøy som kan brukes for å avdekke viktige sammenhenger mellom energiforsyningen og andre kritiske infrastrukturer slik som for eksempel digitale løsninger basert på elektronisk kommunikasjon, eller transport. Hvilke trusler og sårbarheter påvirker forsyningssikkerheten for elektrisk energi, og hva må til for å styrke motstandskraften til energisystemet?
Vi inviterer sivile og militære aktører, politikere og forskere til å diskutere veien videre. Hva betyr økt kompleksitet for energisikkerheten vår? Hvilke scenarioer må vi forberede oss på og hvilke tiltak må iverksettes nå? Arrangementet avsluttes med en politisk debatt.
11:00 - 11:45
Grønn sikkerhet: Er bioenergi Norges glemte ressurs?
Bioenergi kan spille en viktig rolle i norsk energiforsyning – men utnytter vi potensialet godt nok? Vi har store muligheter å hente reststoffer fra skogen, men også fra jordbruk, marin industri og ikke minst avfall. Kan disse kildene brukes smartere for å sikre energi når solen ikke skinner og vinden ikke blåser? Og hvordan påvirker bioenergi forsyningssikkerheten i en urolig verden? Er bioenergi en undervurdert løsning for å styrke både beredskap og konkurransekraft i Norge?
Hva betyr skogen i dette bildet – er det mulig å hente ut mer energi samtidig som vi ivaretar god forvaltning og naturverdier?
Eksperter, representanter fra næringslivet og politikere vil gi sine perspektiver og diskutere disse spørsmålene.
Vi spør: Hva skal til for at bioenergi – inkludert avfall – blir en nøkkel i det grønne skiftet?
12:00 - 12:15
Akademisk kvarter:
Fleksibel industri - nøkkelen til raskere energiomstilling
Hvordan kan industrien bidra til å løse nettkøen, øke potensialet for mer fornybar energi og styrke Norges forsyningssikkerhet på en naturvennlig måte?
SINTEF Energi presenterer hvordan bedre utnyttelse av fleksibilitet i industrien kan frigjøre kapasitet i strømnettet, muliggjøre raskere tilknytning av nye bedrifter, balansere kraftsystemet og støtte avkarbonisering og verdiskaping.
12:30 - 13:15
Hvordan kan Norge bli et energieffektivt rike?
Er energieffektivisering dødt etter innføringen av Norgespris? Vil det føre til økt kamp om strøm, og hva betyr det egentlig for norsk industri til lands og til vanns?
Vi spør om høye energipriser i industrien kan være en drivkraft for innovasjon – og om det gir oss en mulighet til å redusere forbruket, styrke konkurranseevnen og sikre framtidige arbeidsplasser.
Derfor samler vi noen av landets største industriaktører for å diskutere hva som skal til for å hente ut hele potensialet i energieffektivisering.
Til slutt utfordrer vi politikerne til debatt!
14:00 - 14:45
Natur eller kraft: Skal vi bygge i verna vassdrag?
Behovet for fornybar energi øker, samtidig som naturverdiene er truet. Nå kan man søke konsesjon for utbygging i vernede vassdrag hvis samfunnsnytten er stor og miljøpåvirkningen begrenset. Hvordan balanserer vi kraftbehov og naturvern?
I dette arrangementet får du høre status for kraftpotensial, samfunnsnytte og konsekvenser av utbygging fra forskere i SINTEF og NTNU. Du får også møte andre tilhengere og motstandere av utbygging.
Til slutt inviterer vi til politikerdebatt, der vi blant annet spør: Hvem betaler prisen for ny kraft?
15:15 - 15:30
Akademisk kvarter:
Vi navigerer mot nullutslipps båter – kan karbonfangst ombord være løsningen?
Skal vi seile videre med gamle utslipp i skipsfarten – eller sette kursen mot null? Med karbonfangst og -lagring (CCS) om bord, kan vi fjerne alle utslipp fra fremtidens skip. I forskningsprosjektet CCShip, ledet av SINTEF Energi, utforskes hvordan CCS kan bli en del av den grønne maritime reisen.
Stefania Gardarsdottir viser hvordan teknologien kan kutte utslipp der andre løsninger ikke strekker til– og når det faktisk lønner seg å installere et CCS-anlegg til havs. Bli med når vi setter kursen mot klimavennlig skipsfart!
15:45 - 16:30
CCS som løsning for både energisikkerhet og klimakutt
Oppskalering av CO₂-fangst og -lagring (CCS) er ikke bare avgjørende for å nå globale klimamål – det er også nødvendig for å sikre både forsyningssikkerhet og avkarbonisering. Northern Lights er verdens første kommersielle løsning for transport og lagring av CO₂, og har åpnet et marked for bedrifter i Norge og internasjonalt som ønsker trygg og varig lagring av CO₂ under havbunnen.
Sommeren 2025 starter den første transporten og lagringen. Kapasiteten de første årene vil være 1,5 millioner tonn CO₂ årlig – men selskapene bak joint venturet har allerede besluttet å investere i en oppskalering til 5 millioner tonn CO₂/år. Dette er et viktig vendepunkt, fordi det viser at samarbeid mellom private aktører og myndigheter kan gi reelle resultater i klimaarbeidet.
Men: Skal CCS kunne bidra med én tredjedel av de globale utslippskuttene innen 2050, slik IEA forventer, må vi gå fra å lagre millioner til milliarder av tonn CO₂. Det krever raske beslutninger, store investeringer og tydelig politisk vilje.
Hva er neste steg? Hvem skal drive utviklingen fremover? Og hvordan sørger vi for at CCS er lønnsomt, slik at det kan bidra til Norges forsyningssikkerhet og avkarbonisering?
Eksperter, næringsliv og politikere møtes for å diskutere hva som skal til for å få fart på CCS-oppskaleringen – og hvordan Norge kan ta en ledende rolle i dette arbeidet
16:45 - 17:30
Har vi råd til havvind i Norge?
Norge har store ambisjoner innen havvind og muligheter for betydelig industriutvikling. Samtidig advarer flere eksperter om at havvind, spesielt flytende havvind, kan bli vesentlig dyrere enn tidligere antatt, blant annet på grunn av sikkerhetspolitiske forhold og lavere tempo i utbyggingen. Men er det virkelig så dyrt når vi inkluderer læringseffektene? Og vil investeringen likevel være verdt det når man tar med på industriutvikling, arbeidsplasser, klimagasskutt og natur i regnestykket?
SINTEF vil presentere en fersk rapport som ser nærmere på hva havvind faktisk vil koste om ti år, etterfulgt paneldebatt.
Bli med på diskusjonen med eksperter, næringslivsledere og politikere som tar for seg havvindens fremtid i Norge.
18:00 - 18:45
Hvordan får vi en grønn bølge med utslippsfrie båter?
Norge er en verdensledende maritim nasjon med en sektor som spenner fra skipsfart og verft til utstyrsleverandører og tilknyttede tjenester – og som sysselsetter titusenvis av mennesker og driver enorm verdiskaping.
Verden har satt ambisiøse mål om å kutte utslipp rund baut på alle båter – enten det gjelder fiskebåter, cruiseskip, supplybåter eller tankfartøy. Skal disse skipene driftes på ammoniakk, hydrogen eller batterier? Hvilke løsninger er mest effektive, og hvilket industripotensiale byr dette på for fremtidige arbeidsplasser og verdiskaping i Norge?
Bli med på en diskusjon med eksperter, næringslivsledere og politikere som tar for seg morgendagens drivstoffteknologi og de mulighetene dette åpner for norsk maritim industri til lands og til vanns.