Laboratoriet Alpha Centauri består av åtte tosidige PV-moduler som er montert på fire stativer med to-akset styring. PV-moduler kan settes i solfølgermodus eller styres manuelt og settes i ønsket posisjon. Styringen av de fire stativene er uavhengig av hverandre. Hver PV-modul har individuell datalogger med en tidsoppløsning på 10 s. Her måles blant annet kortslutningsstrøm, åpen kretsspenning, levert effekt og modultemperatur.
Vi har avansert måleutstyr for innstråling ved værstasjonen på laboratoriet. Her blir det målt blant annet direkte normal innstråling, diffus horisontal innstråling, global horisontal innstråling, vindhastighet og omgivelsestemperatur.
Alpha Centauri kan brukes til å teste ytelsen til PV-moduler under reelle værforhold i Trondheim. Laboratoriet er lokalisert på taket til Sentralbygg 1 på NTNU Campus Gløshaugen. Det er også mulig å teste påvirkningen underlagsbelegg har på ytelsen til tosidige PV-moduler.
Karakterisering av solcellemoduler kan utføres utendørs med automatisk genererte IV-kurver. Alpha Centauri er tilknyttet et innendørs modulkarakteriseringslaboratorium med en LumiSolarProfessional fra Greateyes. Dette systemet er et elektroluminescence (EL) inspeksjonsverktøy for PV-moduler av ulike materialer og størrelser. Det kan detektere mikro-sprekker, printefeil, inhomogeniteter, små shunter m.m. Det leverer EL-bilder med høy oppløsning og kontrast.
Se video av Alpha Centauri laboratoriet her