Til hovedinnhold
Norsk English

RESPOND-SEA: Ressursforbedring, strategisk planlegging, optimalisering og nye datadrevne metoder for sikkerhet og trygghet til sjøs

Hovedmålet til RESPOND-SEA er å fremme kunnskap for å forbedre samhandling, samarbeid og koordinering mellom offentlige sektorer, administrative nivåer, og mellom statlige og ikke-statlige organisasjoner i ivaretakelsen av kritiske samfunnsfunksjoner i tilknytning til aktivitet i norske havområder.

Kontaktperson

Prosjektet omhandler strategisk og operasjonell beslutningstaking og utforskning av datadrevne verktøy og modeller for å støtte dette.

Samvirke mellom offentlige og private organisasjoner

Maritim beredskap krever effektivt samvirke mellom et bredt spekter av offentlige og private organisasjoner. Dette gjelder i selve håndteringen av hendelser, men også i arbeidet som gjøres i forkant for å ha tilstrekkelige ressurser på plass og en god koordinering.

I prosjektet skiller vi mellom beredskap knyttet til:

  1. trafikksikkerhet
  2. søk- og redning
  3. akutt forurensning
  4. terror og sabotasje

Partnerne i prosjektet er aktører som har ansvar for sentrale oppgaver knyttet til en eller flere av disse funksjonene.  

Koordinering av valg og beslutninger

Prosjektet omhandler de planprosesser på lengre og mellomlang sikt som har betydning for den forberedte beredskapsevnen. Distribusjonen av ansvar og oppgaver representerer en utfordring for aktørene når det gjelder å balansere ulike ansvarsområder og mål i forbindelse med planlegging på lengre og mellomlang sikt. I forbindelse med slike avveininger er det også utfordrende å koordinere valg og beslutninger opp mot de valg de andre aktørene som inngår i de ulike beredskapsfunksjonene.

Aktivering og lokalisering av ressurser

I den operative planleggingen for kommende uker og måneder, er det for noen aktører utfordrende å aktivere og lokalisere ressurser slik at ulike beredskapsfunksjoner blir ivaretatt på best mulig måte. Tilsvarende utfordrende er det i forbindelse med langsiktige strategiske planleggingsprosesser, f.eks. ved valg av type utstyr i forbindelse med større anskaffelsesprosesser. 

Bedre koordinering mellom aktørene

I prosjektet vil vi utforske mulige samhandlingsformer og teknologier som kan bidra til bedre koordinering mellom aktørene i forbindelse med planprosesser, inkludert mulige teknologier for beslutningsstøtte. Problemstillingene som adresseres i prosjektet fordrer flerfaglig ekspertise, og prosjektmedlemmene har derfor bakgrunn fra ulike akademiske disipliner, inkludert samfunnsvitenskap (sosiologi, statsvitenskap, organisasjonspsykologi), innovasjonsledelse, sikkerhetsteknikk, marine ingeniørfag, informatikk og matematikk.

Ill.: Shutterstock

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2027

Finansiering

Norges forskningsråd

Partnere

SINTEF, NTNU og VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut, Sverige), Hovedredningssentralen, Politidirektoratet, Kystvakten, Kystverket og Redningsselskapet.

Dialogpartnere: Sjøfartsdirektoratet, Havindustritilsynet (Havtil), Statens Havarikommisjon (SHK), Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO) og Offshore Norge.

Prosjektmedarbeidere

Rolf Johan Bye

Rolf Johan Bye

Seniorforsker
Dag Kjenstad

Dag Kjenstad

Seniorforsker
Pål Brennhovd

Pål Brennhovd

Seniorrådgiver