
Vil løfte Europas mikrobrikke- og sensorteknologi til nye høyder
Det internasjonale teknologikappløpet tilspisser seg. I skvis mellom stormaktene trommer nå Europa sammen til felles styrkeløft, og nylig åpnet kompetansesenteret CC-NorChip i Norge.
Det internasjonale teknologikappløpet tilspisser seg. I skvis mellom stormaktene trommer nå Europa sammen til felles styrkeløft, og nylig åpnet kompetansesenteret CC-NorChip i Norge.
Norske forskere jobber med å utvikle utstyr som skal oppdage biomarkører i pusten. Dette kan bidra til å oppdage symptomer som KOLS raskere, og endre livet til millioner av mennesker som lider av sykdommen.
– Sammen skal vi jobbe for at Norge er klar når kvantebølgen kommer, sier Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital.
Norsk samarbeid om kvanteteknologi blir fornyet i fire år. Det ble klart i dag, da tildelingen av Gemini-senter til SINTEF, NTNU og UiO ble gjort kjent.
I dag blir prøvene du tar hos legen analysert i et laboratorium. Og det kan drøye før svaret er klart. Nå kommer laboratorier som ikke er større enn et betalingskort og gir svar på flekken.
Et nytt kompetansesenter vil gjøre det enklere for bedrifter og forskningsorganisasjoner å få tilgang til teknologi og infrastruktur i Norge og Europa.
Moderne sensorer, droner og satellitter kan hjelpe oss med å varsle ekstremvær og naturfarer. Dermed kan de redusere konsekvensene for kritisk infrastruktur og i samfunnet ellers.
En ny ørepropp kan fungere som både hørselsvern, musikk-avspiller og mikrofon – samtidig! Sentralt i teknologien står en MEMS-brikke som SINTEF har utviklet sammen med Minuendo AS.
En kunstig «nese» fra Norge beskytter astronautene mot giftige gasser. Nå skal den til månen. Kanskje helt til Mars.
Det hevdes at Europa ikke er gode på teknologi, sammenliknet med USA, Kina og Taiwan. Det stemmer ikke, ble det sagt under åpningen av konferansen «The Sensor Decade». Paneldeltakerne var enige om at Norge nå må tørre å ta risiko og investere for å...
Mens jordbærbonden sover, kjører en robot rundt og skanner alle bærene. Neste morgen forteller roboten hvor søte jordbærene er – og når det er lurt å plukke dem.
Trond Runar Hagen (47) trer inn i stillingen som konserndirektør og leder for SINTEF Digital.
Droner, maskinlæring og varslingssystemer skal hindre trafikkulykker med hjortevilt. Forskere går sammen med Statens vegvesen og gründerbedrift for å se på nye løsninger.
Skal Norge lykkes med å skape verdier for milliarder med kunstig intelligens, må vi satse mer på teknologien og maskinene som skal gjøre jobben.
For lite oksygen i vannet er til plage for fisken. Et system som kan vise oksygennivå på oppdrettsanlegg, gjør at det kan bli lettere å tilføre den livsviktige gassen når vannet blir oksygenfattig.
Syk laks er et problem. Nå har forskere utviklet et implantat som henter informasjon om oppdrettslaksens ve og vel ved hjelp av sensorer.
Veidekke har brukt sanntidsovervåking av betong i tretti prosjekter de siste fem årene. Det har gitt bedre kvalitet og økt fremdrift. I tillegg kan det legge til rette for mer gjenbruk av materialer.
Ved hjelp av sensorer kan vi se ting som øynene våre ikke klarer å oppfatte. Norge har en lys fremtid på dette området, og beviset fikk vi da mer enn 300 toppforskere fra hele verden samlet seg i Oslo for å forene krefter rundt denne teknologien.